Sushi je skvělé letní jídlo. Je hotové skoro hned, příliš při něm nezahřejete kuchyň a vydrží v lednici i do druhého dne. Chutě a vůně nabídne právě takové, jaké máte rádi. A my pro vás máme navíc ještě tip, se kterým si rýži dopřejete mnohem častěji.

Rýžovar se může zdát jako zbytečná investice, opak je ale pravdou. Dobrou službu udělají také pečící hrnce, které jsou tak trochu na podobném principu. V klasické pečence také s dobrým odměřením vody uvaříte rýži.
Rýžovar nejen kvůli sushi
Na sushi tedy rýžovar umí rýži naprosto skvělou. Zůstává měkká, lepivá, ale není rozvařená. Přístroj vaří rovnoměrně a při správném nastavení a dávkování vody máte pokaždé rýži uvařenou úplně stejně.
Jde to navíc samo. Nemusíte hlídat žádný hrnec a rýži máte jako z japonské restaurace.
Rýžovar hlídá mnohé funkce:
- Přesnou teplotu a vlhkost během celé doby vaření
- Udržuje teplotu
- Vaří i ohřívá rovnoměrně
Některé rýžovary mají speciální funkci na vaření sushi. Teplota i styl vaření je přizpůsobený.
Co všechno můžeme v rýžovaru uvařit krásně doměkka?
Parádní jídlo vytvoříte i z jiných surovin. Jáhly, pohanku, quinou uvaříte přesně tak, jak mají být. V mžiku, bez práce, bez zbytečného hlídání.
Některé rýžovary zvládají i uvařit i polévku nebo kaši.
Rýžovar není zbytečná investice. Pokud často vaříte přílohy, použijete ho několikrát v týdnu. Nebudete ve stresu z hlídání hrnců a odpadají nepodařené pokusy a připálené večeře, protože se voda odpařila o něco dřív. Rýži si tak můžete připravit čerstvou častěji a nemusíte riskovat například otravu rýží z několik dnů staré vařené rýže.
Nahradí rýžovar i jiný spotřebič?
Ano, právě pečící hrnce jsou nejblíže.
Jak udělat rýži na sushi?
U tohoto typu rýže je důležité ji nedovařit úplně doměkka, ale respektovat návod. Rýže se vaří do zhruba 3/4 měkkosti, poté se nechá dojít. Vsákne tak zbytek vlhkosti a udělá se krémová a vláčná.
S rýží v rýžovaru ani v jiném hrnci nemíchejte. Uvolnily by se škroby, které by se potom připalovaly na dně hrnce.
A pak už postupujte tak, jak máte rádi. Řasy, avokádo, okurka, sezamová semínka, omáčky, ryby, jak jen to máte rádi.
A jestli to máte raději teplé, tak se netrapte s rýží a ryby hoďte na gril!
