Tajemství skvělého sushi z rýžovaru

Sushi je skvělé letní jídlo. Je hotové skoro hned, příliš při něm nezahřejete kuchyň a vydrží v lednici i do druhého dne. Chutě a vůně nabídne právě takové, jaké máte rádi. A my pro vás máme navíc ještě tip, se kterým si rýži dopřejete mnohem častěji.

rolls-3568353_640
Rýžovar se může zdát jako zbytečná investice, opak je ale pravdou. Dobrou službu udělají také pečící hrnce, které jsou tak trochu na podobném principu. V klasické pečence také s dobrým odměřením vody uvaříte rýži.

Rýžovar nejen kvůli sushi

Na sushi tedy rýžovar umí rýži naprosto skvělou. Zůstává měkká, lepivá, ale není rozvařená. Přístroj vaří rovnoměrně a při správném nastavení a dávkování vody máte pokaždé rýži uvařenou úplně stejně.

Jde to navíc samo. Nemusíte hlídat žádný hrnec a rýži máte jako z japonské restaurace.

Rýžovar hlídá mnohé funkce:

  • Přesnou teplotu a vlhkost během celé doby vaření
  • Udržuje teplotu
  • Vaří i ohřívá rovnoměrně

Některé rýžovary mají speciální funkci na vaření sushi. Teplota i styl vaření je přizpůsobený.

 

 Co všechno můžeme v rýžovaru uvařit krásně doměkka?

Parádní jídlo vytvoříte i z jiných surovin. Jáhly, pohanku, quinou uvaříte přesně tak, jak mají být. V mžiku, bez práce, bez zbytečného hlídání.

Některé rýžovary zvládají i uvařit i polévku nebo kaši. 

Rýžovar není zbytečná investice. Pokud často vaříte přílohy, použijete ho několikrát v týdnu. Nebudete ve stresu z hlídání hrnců a odpadají nepodařené pokusy a připálené večeře, protože se voda odpařila o něco dřív. Rýži si tak můžete připravit čerstvou častěji a nemusíte riskovat například otravu rýží z několik dnů staré vařené rýže. 

Nahradí rýžovar i jiný spotřebič?

Ano, právě pečící hrnce jsou nejblíže. 

Jak udělat rýži na sushi?

U tohoto typu rýže je důležité ji nedovařit úplně doměkka, ale respektovat návod. Rýže se vaří do zhruba 3/4 měkkosti, poté se nechá dojít. Vsákne tak zbytek vlhkosti a udělá se krémová a vláčná. 

S rýží v rýžovaru ani v jiném hrnci nemíchejte. Uvolnily by se škroby, které by se potom připalovaly na dně hrnce.

A pak už postupujte tak, jak máte rádi. Řasy, avokádo, okurka, sezamová semínka, omáčky, ryby, jak jen to máte rádi.

A jestli to máte raději teplé, tak se netrapte s rýží a ryby hoďte na gril!

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565