!!! AKCE !!! Až do odvolání cena dopravy na výdejní místa Balíkovny jen za 59,- Kč a to včetně dobírky ! Lze použít jen u zboží do 15 kg hmotnosti.

Otrava rýží? Jak správně uvařit rýži a jak ji skladovat?

Rýže je na jídelníčku docela často, jak ji správně uvařit? A už jste možná slyšeli o toxických látkách, které se v rýži tvoří, pokud je dlouho skladována? Jak to s tím vším je a jak se tomuto riziku vyhnout? Rýže může někdy obsahovat bakterie Bacillus cereus, které při vhodných podmínkách mohou i po uvaření začít růst a produkovat toxiny, které pak způsobí otravu.

rice-gc752cd975_640

Otrava se projevuje zhruba půl hodiny až 16 hodin po zkonzumování daného jídla nevolností, zvracením a průjmem. Většinou jsou ale lidé do 24 hodin opět v pořádku.

Tato bakterie se ale může vyskytovat i v mouce, těstovinách apod., proto by tyto bezpečnostní pokyny měly být dodržovány i u vaření těstovin.

Ideální podmínky pro množení?

Zprvu je nutno říci, že ne každá rýže je infikovaná, neděje se to tak často, stejně tak je to i s těstovinami. Ale platí, že ideální podmínky, když už, má bakterie tehdy, když jídlo uvaříte a necháte při pokojové teplotě stát do večera... 

JAK na zdravou rýži (nebo těstoviny):

- když už ohřívat, ohřívat celou dobu na teplotu nad 60 °C.

- když skladovat, ihned po uvaření těstoviny nebo rýži prudce zchladit (a to udělat i když pak připravujete rýžový nebo těstovinový salát)

Přemýšlíte o rýžovaru?

Jste-li milovníci rýže a dáváte si ji několikrát v týdnu, rozhodně se vám taková investice vyplatí.

Lze v něm vařit i rýži na sushi: a vůbec, tolik programů, co rýžovar má!

Nejlevnější rýžovary vybírejte zde.

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení