Matcha je zelené zlato a vy ho zvládnete i bez šejkru

Čím sivější zelená, tím kvalitnější matcha. Právem se nazývá zeleným zlatem. Jenže se vám možná nechce se učit ji míchat a kupovat si všechny ty propriety k ní. Prozradíme vám, že to vůbec není nutné. 

želena

Je to skutečně zlato z čajovníku

Víte, jak se matcha produkuje? Těsně přes sklizní matchy se čajovníkové plantáže zakryjí plachtami. K vrchním lístkům tak nejde dostatek světla a jsou nuceny si vyrábět více chlorophylu. Poté se sklidí a doslova se z nich výrobním procesem dostane jen chlorophyl, dužina mezi žilnatinou čajového lístku. Čím je zelenější, tím méně přišel čajovník do styku se světlem.

Tmavší a hnědavější druhy matchy patří mezi méně kvalitní.

Narazit na ně můžete například v kavárnách, kde se používají do komerčních, přeslazených lattéček.

Doma si pak určitě připravujte lepší, z obchodu nebo z čajovny. 

Matcha vyniká obsahem antioxidantů a jemným povzbuzujícím účinkem. Ten je zároveň také uklidňující, takže se říká, že po matche se velmi dobře a dlouhodobě soustředíte.

Jste nabuzeni a uklidnění jedním směrem zároveň. Zároveň chrání naše buňky, tělo a posiluje imunitu. 

 

Jak si udělat matchu i bez šejkru nebo bambusové štětičky?

Ne každému se chce kupovat k matche rovnou šejkr nebo bambusový štěteček na rozmíchání. S tím to jde ostatně úplně nejlépe, ale…

… pojďme na to i tak.

Stačí vám k tomu tento ponorný mixér s motorem.

Ten u nás  najdete za nejlepší cenu na trhu. 

A máte matchu jedna báseň.

Matcha se špatně rozpouští, potřebujete rychlý pohyb

Jak v šejkru, tak při práci s bambusovou štětičkou jde hlavně o rychlý pohyb. 

Pokud se budete snažit jemně namletý matchový prášek jakkoliv rozpustit v tekutině, nebude se vám to dařit. Bude se chovat podobně jako třeba kakaový prášek. Tvrdošíjně bude plavat na povrchu tekutiny, případně se spíše hrudkovat než rozpouštět.

Ponorný mixér může celou záležitost vyřešit velmi snadno. Nakonec si můžete pomoci i obyčejným šlehačem nebo mixérem na smoothie. Ostatně do smoothie se často matcha přidává.

Zelená síla smoothie tak bude znásobena. 

S mlékem, nebo bez?

S mlékem je matcha jemnější, chutná lépe, má sladší tóny. Smíchaná s vodou je ryze čajová, nahořklá a trpká.

Někomu to vyloženě chutná a Japonci takto matchu často pojí. Ale nám může někdy podráždit žaludek lehkou nevolností.

Kupte si matchu, přidejte mléko a zapněte svůj mixér. 

Nic dalšího skutečně nepotřebujete.

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565