Virobijci z odšťavňovače: Zelenina a ovoce proti virům

Odšťavňovač se může stát dobrým pomocníkem ve chvíli, kdy kolem vás obchází virové onemocnění, nebo dokonce již udeřilo. Vybavte se v takovou chvíli dostatkem ovoce a zeleniny a pusťte se do odšťavňování. 100 ml šťávy 1 - 3 x denně rozhodně prospěje i v dlouhodobém horizontu, i kdybyste nebyli tak pravidelní, při akutním útoku virů vsaďte na pravidelnost a zároveň odlehčete stravu.

smoothie-2285709_640

Pokud nemáte odšťavňovač, zkuste smoothie. Budete mít navíc zdravý nápoj obohacený o vlákninu.

Virobijec: Proč šťávy fungují?

Ovocné a zeleninové šťávy jsou koncentrovanými živinami z daného ovoce nebo zeleniny. Odšťavňovače, které nejen mačkají, ale také drtí jsou efektivnější v tom, že do šťávy propustí více nejen živin, ale i vlákniny a všechny živiny se tak lépe vstřebávají. Čerstvě vylisované šťávy nezatěžují organismus, naopak budí k práci imunitní systém, posilují ho, jsou plné antioxidantů, které oživí veškeré biochemické procesy v těle - a tělo má najednou palivo k boji s tím, co do něj nepatří. A viry jsou jedním z takových vetřelců.

ANTIVIROVÉ šťávy: Od česneku po jablko

Ty první dvě jmenované si asi můžete dát jen jako přídavek do jiné (a ani to nebude úplně pochutnání), případně v malém množství na lžičku. Asi tušíte. Nejsilnějšími virobijci jsou: cibule, česnek a chilli. Tyto dva rytíře můžete kombinovat se šťávami z brambor, celeru, mrkve, červené řepy, jablka - nebo je přimíchat do smoothie.

ŠŤÁVY, které působí samy o sobě jako virobijci

A nyní už si pochutnáme. Nabídneme jednotlivé ovoce a zeleninu, kterou si v různých kombinacích můžete připravit. 

Ovšem platí:

- šťáva by měla být spotřebována do 24 hodin (v mrazáku pak šťáva vydrží až 30 dní)

- nepijte více než 100 - 250 ml šťávy (snad jen jablečná tvoří výjimku, té můžete víc), množství pro ozdravný účinek úplně stačí, navíc lidé s citlivým žaludkem nebo silně zatížení škodlivinami mohou reagovat nevolností, těžkostí, průjmem nebo vyrážkami. Vše se ale po pár dnech upraví.

Citrusy - z citrusů proti virům nejlépe bojuje grepfruit - a ideální je, když si do šťávy můžete ještě nakapat extrakt ze semínek (je hořký, ale je to jedno z nejsilnějších antivirotik u nás).

Jablko - vyniká nejen obsahem vlákniny, ale také vitamíny a působí i proti stresu.

Celer, petržel, řapíkatý celer - pořádná dávka vitamínů a hlavně minerálů, navíc mírní zánětlivou reakci těla, dokonalá zásadotvorná šťáva.

Mrkev - plná antioxidantů, jako jedna z nejlepších ozdravuje imunitu a střeva.

Přidat si můžete i bylinky, které vyloženě působí antivirově:

tymián, oregano, křen, zázvor, čerstvé wasabi.

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565