Crêpes jak z partesu: Nejlepší recept i palačinkovač

Tenké, šťavnaté palačinky crêpes? Kdo je zná, už asi ví, o čem je řeč. Dovedeme je společně k dokonalosti ještě větší... Kdo je nezná, ten je pozná a odnese si nejen perfektní recept a pár tipů kolem, ale také tip na parádní palačinkovač, který práci notně urychlí a zjednoduší. A navíc si ho s sebou můžete vzít kamkoliv, na dovolenou, na chatu nebo chalupu. A navíc palačinkovače nejsou omezeny jen slovem "palačinky", ale využijete i na jiné kreativní vaření.

pancakes-2157325_640

Crêpes: Tenká, ale šťavnatá krása 

Historie crêpes patří do rukou mladému číšníkovi, kterému se při přípravě romantické večeře dílem nepozornosti podařilo nechat vzplát likér na palačinkách při jejich přípravě. Bez váhání ale zbytkem omáčky palačinky přelil... a ono to zachutnalo!

Palačinky crêpes se tvoří na dokonale hladkém povrchu (naprosto rovné pánvi, palačinkovači nebo na kamenné plotýnce).

Palačinky crêpes musí mít dokonale hladké tenké těsto, takže mouku vždy přesíváme.

100 g hladké mouky (přesáté, ideálně dvakrát, aby byla naprosto nadýchaná)

2 vejce

300 ml plnotučného mléka

50 g rozpuštěného másla 

1 lžíce vody

1 lžíce hnědého cukru (namletého na moučku), vanilková esence

špetka soli

Do prosáté mouky přidáme sůl, vejce a prošleháme, postupně po částech všleháme mléko a rozpuštěné máslo: Těsto necháme 30  minut odležet, pokud je husté, přilijeme ještě trochu mléka. 

Na dobře rozpáleném palačinkovači potřeném máslem nebo olejem nebo v ploché pánvi pečeme slaboučké palačinky, které roztíráme buď špachtlí, nebo je necháme jemně roztéct po celé ploše. Čím tenčí, tím lepší (na jednu palačinku stačí asi 2,5 lžíce těstíčka). Asi za 15 vteřin palačinka začíná zlátnout, je čas ji otočit a nechat z druhé strany opéct též dozlatova. Pak jen potřít  ubrouskem namočeným v másle palačinkovač nebo pánev a nalít další.

Skládáme je do trojúhelníků a plníme či poléváme dle libosti...

S čím je podáváme?

Typické jsou různé redukované sirupové a likérové omáčky kombinované s ovocem (pomerančové likéry a pomeranče, mandle), karamelové svařené omáčky s oříšky, čokoládové polevy.

Ale skvělé jsou i se zmrzlinou, tvarohovými krémy a luxusními džemy.

Crêpes se dělají i naslano. Plní se sušenou šunkou, uzeným lososem, fíky, sýry nebo tvarohovými či sýrovými krémy. Nepohrdneme ani špenátem nebo bylinkovými náplněmi.

Palačinky jsou typické jemností a tenkým provedením, díky kterému se veškeré náplně a omáčky naprosto vsáknou a prolnou s jemnou palačinkou.

Na co ještě lze použít palačinkovač:

- jemné palačinky slané z netypických surovin (oříškové mouky, špenát, palačinky z banánového těsta)

- jemné vaječné omelety

- tortilly

- vafle

- bramboráky

- bramborové placky

- jemné francouzské koláče

TIP: Namlsali jste se? Tady máte tip na palačinkovače z naší nabídky, který budete mít doma již druhý den!

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565