Uvařené jídlo můžeme snadno sníst i později. O pár dnů, týdnů, za měsíc. Navařit si do zásoby někdy značně ulehčí život. Mrazit nebo na delší čas uchovávat nemůžeme všechna jídla stejně a bez rozdílu. Podíváme se nyní na pár dobrých triků a tipů, jak si lépe rozvrhnout třeba týdenní jídelníček.
Na pomoc si vezmeme dva pomocníky. Vakuovačku a mrazák.
Vakuovačka nám pomůže šetřit místo, s její pomocí odsajeme přebytečný vzduch z nádoby, sáčku a zataví ho svárem. Tyto malé balíčky pak můžete snadno uskladnit dočasně v lednici, nebo na delší dobu v mrazáku. Některá jídla můžete zavakuovaná i ohřívat.
Pravidla pro vakuování hotových jídel
Tekutá jídla vakuujeme nejlépe v krabičkách (polévky, omáčky), pevnější struktury, masové směsi, zeleninové základy, luštěninová jídla můžeme vakuovat v sáčcích. Pokud přesto musíte tekuté jídlo uchovávat v sáčku, vložte do spoje sáčku proužek papírového ubrousku nebo kuchyňské utěrky a až poté zavakuujte. Dokonale tak utěsní spoj a jídlo nebude vytékat.
Druhou možností je tekuté jídlo nejprve opatrně zmrazit, například nalité v sáčku v misce. Až poté zavakuovat (a znovu uložit v mrazničce).
Jak připravit jídlo k zavakuování
Nechte jídlo úplně vychladnout a až poté zpracovávejte k zamražení. Z jídla by neměly trčet ostré části (například kost, lastury apod).
TIP: Pokud vaříte ve větším množství omáčky, které se zjemňují smetanou (která je nevhodná k mražení), odeberte části jídla k zamražení ještě před přidáním smetany. Zchlaďte, zamrazte. Pak stačí jen prohřát, provařit a dokončit pokrm smetanou.
Jídla dostatečně označujte
Přesné popisky, jaký druh jídla a datum zamražení jsou základem.
Skvělé je i doporučení napsat si někam seznam jídel, která postupně zmražujete, abyste měli přehled i bez prohlížení mrazáku. Lépe se pak plánuje i to, že s dostatečným předstihem jídlo můžete rozmrazit k použití.
Jak dlouho jídla vydrží v mrazáku?
Polévky, omáčky: 3–4 měsíce
Vařené maso: 3–6 měsíců
Rýže, těstoviny: 2–3 měsíce
Pečená a dušená jídla: 4–6 měsíců
Co můžeme mrazit?
Nejlépe se k mražení hodí jídla bohatá na tekutiny (polévky, omáčky, dušená masa). Pak pokrmy s pevnou strukturou (zapečená jídla, ideálně těstoviny).
Co rozhodně nemrazit?
K mražení se nehodí rozhodně brambory, mléčné omáčky, a ovoce, zelenina s vysokým obsahem vody, jako je například meloun či okurka. Tyto pokrmy po rozmražení získávají blátivou konzistenci a ztrácí chuť.