Grilování a pečení masa je v létě oblíbené a mnohdy zbyde pořádná kupa masa. Co s ním? Máme pro vás tipy na letní saláty, kde zbytky steaků, kuřat i krkoviče rozhodně využijete.

Nechte maso vychladit a šup s ním do dalšího jídla. Samozřejmě musí být maso připravené pořádně a podle základů správného grilování. Abyste si nepřivodili trávicí problémy.
Kuřecí maso se hodí k limetkám
Ovoce a zelenina je ke zbytkům kuřete ideální. Vychlazené a nakrájené kuřecí maso vynikne nejen v kombinaci se zeleninou, ale také s ovocem. Mango, limetka, ale také rukola, nakrájená čekanka, zelené listové saláty a různé sýry – ideální.
Kuřecí maso se za studena dobře snoubí s něčím šťavnatým. Pak hezky sousto drží pohromadě a není suché.
Vepřové maso s balsamicem
Ideální je na tohle vepřová panenka. Vychlazená a tence nakrájená se hodí na pečenou řepu, salátové listy, na rukolu v kombinaci s kozími sýry nebo jinými aromatickými sýry. Dobře vsakuje intenzivní omáčky, takže balsamiko, olivový olej nebo obyčejné grilovací omáčky dodají masu nový šmrnc.
Vepřové maso se hodí i do těstovinových salátů, které se pak stávají sytějšími.
Hovězí maso k upečené zelenině
Steaky jsou zastudena také výborné. Zvolte k nim ale spíše zeleninu. Na ovocné chutě je moc neužije, ačkoliv gránátová zrníčka jsou skvělou třešničkou na dortíčku. Hutné hovězí maso osvěží dresingové omáčky, balsamiko, oleje s chilli nebo jiným kořením.
Grilovaná zelenina může být také studená, ale nebojte se studené maso kombinovat s čerstvě upečenou zeleninou. Cuketa, dýně, mrkev, lilek nebo batáty jsou chutným nápadem. Nechte se inspirovat i vegetariánskými tipy na gril.
Uzená masa s jogurtem
Uzená masa se hodí k pečivu, s pořádně pálivými omáčkami. Hořčice, křen, ale i čerstvé saláty a omáčky s kefírem. Tradiční okurky s kefírem jsou ke kouskům uzeného masa skvělé.
Nebojte se ani cibule, česneku nebo kimči či jiných kyselých a kysaných salátů.
Uzené se skvěle ohřívá, stačí mu jen chvilička, takže ho můžete snadno oživit třeba k čerstvě vařeným oškrábaným brambůrkám.
Ryby do krémových salátů a pomazánek
Rybí maso se hodí do jemných salátů. Bramborových nebo těstovinových. K nim můžete přidat další jemnou zeleninu tak, aby se chutě nepřebíjely, kukuřice je ideální. Ze zbytků rybího masa se dobře dělají také pomazánky. Ty vám pomůže udělat i nějaký ten kuchyňský pomazánkový pomocník.
Másla, krémové sýry nebo jogurty vám maso spojí s jakýmkoliv kořením a vynesou chuťové buňky do nebes.
Máme pro vás tip na celoročně použitelný elektrický terakotový gril Jata GR 559, který je elegantním ztělesněním funkčnosti a estetiky.
