Sušené ovoce patří k největším lahůdkám. Když si ho nasušíme zásobu na zimu, musíme dbát na správné uložení. Snadno ho totiž napadají škůdci nebo vlhne.

Sušené ovoce, které kupujeme v obchodech, je většinou ošetřené sířením, které zachovává jeho světlou barvu a brání, aby sladké kousky napadaly plísně. Často je také proslazované, což také udržuje jeho trvanlivost.
My však nic z toho doma dělat nebudeme, pomoci si musíme kvalitním a vzduchotěsným uložením.
Kvalitně usušit je základ zimního úspěchu
Moderní sušičky nám dnes tuto práci výrazně usnadňují – například sloupová sušička ovoce Rommelsbacher DA 750
zvládne usušit velké množství ovoce rovnoměrně a bez zdlouhavého hlídání. Ale co s nasušeným ovocem dál, aby vydrželo celou zimu?
Správně usušené ovoce zůstává pružné, ale není vlhké.
Do dóz a sklenic bychom ho měli plnit plně suché, ihned, jakmile je ještě teplé ze sušičky.
Ideální pro skladování jsou:
- Uzavíratelné sklenice se šroubovacím nebo zabroušeným víčkem
- Plastové dózy s gumovými okraji pro lepší přilnutí
- Sáčky, které zavakuujete.
Důležité také je, kam potom ovoce uložíte, abyste ho mohli celou zimu využívat jak zdroj vitamínů, minerálů, které v zimě pomohou v boji s nachlazením. Nebo třeba k vaření.
Tmavé místo bez vlhkosti a průvanu
Nenechávejte sklenice se sušeným ovocem na světle. V kuchyni na lince se velmi hezky vyjímají, ale pokud je chcete skladovat delší čas, připravovali byste se o kvalitu. Ovoce bude ztrácet barvu a chuť.
Uložte ho na tmavé místo, do tmavé komory nebo do skříně. Perfektní v tomto směru jsou zatmavené sklenice z hnědého skla, jež jsou pro tyto účely přímo vytvořené.
Místo pro sušené ovoce by také nemělo být v průvanu nebo na vlhkém místě.
Nevhodné jsou tedy příliš chladné a vlhké komory, sklepy nebo verandy.
Vyhněte se také místu nad sporákem nebo prostorem, kde například často vaříte rychlovarnou konvicí.
Co když už je napadne škůdce?
Nemusí být všechno ztraceno. Záleží na tom, jaký problém nás postihl.
- Plíseň: tady už nic není vhodné ke konzumaci. Celou sklenici musíte vyhodit.
- Škůdci, broučci, moli: poškozené kusy vyhoďte a zbytek vložte do trouby na 70°C a nechte hodinu prosoušet. Zlikvidují se tak případně další nakladené generace škůdci. Nebo zachráněné kousky dejte na 24 hodin do mrazáku. Poté ale rychle spotřebujte nebo použijte na vaření.
Jak dlouho si ovoce zachová chuť?
Sušené ovoce bude chutné zhruba jeden rok od nasušení. Máme tedy zásoby na jednu sezonu. Nejtrvanlivější jsou asi jablka a švestky.
Využít je můžete nejen na mlsání, ale i do sladkého pečení, do nákypů nebo pod pečené maso.
