Dokonalé domácí chipsy: Tenké, slané a horké

Bramborové chipsy. Dokonalost sama!  Ne vždycky jsou ale doma po ruce. Zatoužili jste po domácích bramborových chipsech? Lupíncích, které voní a chutnají, jsou hezky slané a pokud možno jsou ještě horké? Není tak těžké je připravit, i když je to stále složitější než dojít koupit sáček do obchodu. 

chips-g5816b153e_640

I když nejde zrovna o výkřik zdravé výživy, tak se pokusíme najít i tipy, jak chipsy mít co nejvíce zdravé. A věřte, že i ty vám budou chutnat.

Ale nejprve se podíváme na pár základních zásad, které platí pro dokonalé chipsy vždy a při každé variantě.

Aby se LUPÍNKY povedly:

- vybírejte brambory typu B (jsou i speciální hranolkové nebo chipsové brambory v obchodě takto označené)

- pečlivě je oloupejte, nebo odrhněte, chcete-li na nich nechat slabou slupku, která dodá fantastickou chuť (a udělá je sytější)

TIP na stroj na oškrábání brambor De Gustro stroj na oškrábání brambor vám může notně zkrátit čas čekání, můžete si připravovat olej, pánev nebo utěrky na osoušení. Úspora času nejen pro tyto kulinářsky náročné dobroty.

- nakrájejte nebo nakrouhejte je na sílu 2 mm (ne více, ne méně), ideální je struhátko na salátové okurky nebo speciální struhadlo.

- osušte je pečlivě v utěrce, všechna šťáva a přebytečný škrob se musí vsáknout

A smažíme v horkém oleji

Klasika je jasná: Pečlivě osušené lupínky postupně vkládáme do velmi rozpáleného oleje, aby se kolem nich okamžitě začaly dělat bublinky. Minutka nebo dvě, zamícháme, pootáčíme a dosmažíme do růžova. A teprve potom osolíme.
Oleje by mělo být tolik, aby lupínky pohodlně plavaly.

A pečeme v horké (vzdušné) troubě

Zdravější variantou je pak rozložení lupínků na pečící papír a prudší zapečení (trouba na 200 a více stupňů) do růžova. Ideální je pak horkovzdušná trouba, protože horký vzduch kolem lupínků proudí rovnoměrněji.

Tyto lupínky pak můžeme jíst jen tak, osolené. Nebo je pokapat olivovým (nebo oříškovým či jiným chuťově výrazným) olejem až, když jsou připravené. Vynikne tak báječná plná chuť oleje. A ještě lepší tip? Česnekové máslo (rozmačkaný česnek lehce prohřátý v oleji nebo másle).

Čím ještě můžeme lupínky ochutit?

- pepř, chilli koření, česnekové koření, sušená cibule, červená paprika

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565