ČTYŘI typy marinád vymazlených do extrému

Sladkou, nebo pikantní? Voňavou, nebo čistě masovou? Kouzla s marinádami na masové grilování a pečení jsou ve skutečnosti velmi jednoduché. Pojďme do říše neobvyklých marinád, které jdou do extrémních chutí!

Grilovací, kari, gyros, česnek, bylinky – známe. Ale co to ještě nějak ozvláštnit? Něco fakt TOP SECRET?

barbecue-1239145_640

SLADKÉ MARINÁDY: Kromě medu i ovoce

Základem sladkých marinád je masová chuť, kterou podpoříte kapkou worchesteru nebo tamari omáčky, přidáte olej, sůl a pak si už můžete hrát s čímkoliv. Ideální je osladit marinádu medem, hnědým cukrem nebo melasou. Melasa navíc dodá lehce kouřovou příchuť a ztmaví marinádu.

Pokud z marinád děláte i omáčky, nebojte se i sladkého nebo sušeného ovoce. Syrové meruňky mohou s masem být naložené celé a sloužit jako pikantní příloha. To samé jablíčka, hrušky nebo i švestky, vždyť kdo by neznal švestkovou omáčku k uzenému? Nebojte se experimentovat i se sladkými marinádami nebo čatní.

PIKANTNÍ MARINÁDY: Nejen chilli

Marinády ostré jako meč. Pokud neholdujete pepřům a chilli koření, lze se o pikantnost postarat i jinými způsoby, které přidávají i speciální chuťový zážitek: zázvor nebo česnek si nechte částečně i syrový mimo marinádu a potřete jimi maso těsně před ukončením přípravy. Kombinace uleželé a zpracované chuti těchto přísad a špetka čerstvé říznosti je dokonalá!

VOŇAVÉ MARINÁDY: Neobvyklé bylinky

Tymián a bazalku známe. Ale zkuste do marinád přidat i více exotická koření. Zcela nové vůně, které ladí k masu i grilované zelenině vykouzlíte i s troškou máty. S tou sice opatrně, ale za pokus rozhodně stojí. A doslova obrovskou pokladnici pak otvírá orientální kuchyně, takže se nebojte do marinád přidat kurkumu (máte pak takové malé kari), nebo kardamon, koriandr, nebo i sladké kombinace hřebíčku a skořice.

MASOVÉ MARINÁDY: Tamari a miso

Jsou dvě báječné tmavé omáčky, které dokáží udělat z masa ještě žravější masový zážitek. Zdůrazňují chuť masa a dodávají mu křehkost a šťavnatost. Kdepak, nemluvíme tu o chemikáliích ani řeznických solích, ale o čistě přírodních kvašených výtažcích: tamari omáčce a miso pastě. Mají jednu obrovskou výhodu: užijete je i do zeleninových  jídel a v lednici vydrží i půl roku.

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565