Vaření v tlakových hrncích: Opravdu výhoda?

Vývary, dušená jídla a výrazně zkrácená doba úpravy - to jsou výhody, na které nás lákají výrobci tlakových hrnců neboli papiňáků. Na druhé straně jsou ti, kterým to připadá zbytečné, nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? Máte připraveny ingredience, chuť na dobrý vývar, opravdu měkké maso v dušeném ragú, ale nemáte čas na pomalé vaření nebo se vám nechce se zahalit v páře na půl dne?

kitchen-345707_640

V první řadě tu máme ty mýty a (o)bludnosti:

Papiňák může vybouchnout!

Pravda, stalo se to ve filmu Snídaně u Tiffanyho, ale tam jistě musel být nějaký technický problém, které v minulosti, pravda bývaly. Moderní tlakové hrnce již  mají pojistky koncipovány tak, že riziko výbuchu při správné manipulaci je zanedbatelné.

Dřívější modely (hliníkové) hrnce měly ještě pojistky, které se někdy při vaření snáze ucpávaly a mohlo tak vlivem přehřátí obsahu dojít k vybouchnutí.

Nepřeplňujte hrnec a nedávejte do něj příliš mnoho bylinek!

Abychom tedy byli maximálně opatrní, povíme si, jak co možná nejvíce předejít případnému ucpání ventilu a výbuchu. Viníci byly většinou dva:

- drobné bylinky (majoránka, tymián, drobné koření), které se dostalo při vaření do otvorů ventilů - a to může způsobit problém i dnes

- přeplněný hrnec (a situace, kdy se obsah přehřeje příliš brzy a rychle)

Budete-li v tlakovém hrnci vařit dle návodu k použití, žádných karambolů se bát nemusíte. Navíc tu je vždy pojistka, která se dříve vytlačí sama a vypustí páru, než by nechala roztrhnout celý hrnec.

VÝHODY TLAKOVÉHO HRNCE:

Brambory uvařené za 7 minut?

Rýže za 10 minut?

Guláš z hovězího masa za 30 minut?

Vepřové maso uvařené za 5 minut?

Vývar z tlakového hrnce za 30 minut?

To všechno se může stát realitou. Principem vaření v tlakovém hrnci je vaření při vyšším tlaku, než který je běžně při vaření v naší atmosféře. Vyšší tlak zapříčiní, že se vše vaří při vyšší teplotě (120 - 130 °C), čímž se zkracuje čas vaření všech surovin.

Zároveň se v jídle uchovávají cenné živiny, protože je kratší čas vaření a menší vystavení oxidačním procesům.

- maso je křehčí a šťavnatější, předcházíme vysušování

- zelenina má přirozenější barvu a zachovává si šťavnatou chuť

- ušetříme čas (mnohdy až hodiny při vaření vývarů nebo tuhých mas)

- ušetříme za úklidové prostředky, protože s tlakovým hrncem si nezašpiníte sporák ani kuchyň dlouhým vařením, prskáním a pářením

Dnes se vyrábí i tlakové hrnce vhodné na indukční vaření, s mnohavrstvým dnem pro lepší tepelnou izolaci (a rychlejší vaření), s několikanásobnými bezpečnostními  pojistkami, s funkcí regulace tlaku a možností vařit i při nižší tlaku. Lze je mýt i v myčce na nádobí.

 Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565