Vajíčkové pomazánky... stokrát jinak

Jsou klasikou naší kuchyně. Jednoduché, levné, z dostupných surovin. Navíc je možné dělat je na sto různých způsobů. S blížícími se Velikonocemi se navíc jedná o velmi oblíbený pokrm pro spotřebování vykoledovaných pokladů. A tak jsme se rozhodli, že vám přineseme trochu té inspirace pro velikonoční tvoření.Při přípravě vajíčkové pomazánky je úžasné, že můžete prostě pustit uzdu své fantazii a nejspíš neexistuje způsob jak pomazánku pokazit. Nabídneme vám pár základních variant, se kterými si můžete pohrát jak je vám libo.

Pro všechny varianty ale platí, že důležité jsou suroviny. Vajíčka z domácího chovu svou barvou i chutí vykouzlí dokonalou pastvu jak pro oči, tak pro chuťové buňky. Pomyslným králem pomazánek se stanete, když do pomazánky přidáte čerstvé bylinky. Vypěstovat je můžete levou zadní v klasických truhlících, a pokud nepatříte mezi zahradnická esa, máme pro vás v nabídce truhlíky, které v podstatě vypěstují bylinky za vás. Ano, tak jednoduché to může být.

Tak, suroviny bychom měli a teď už k samotné tvorbě pomazánky. Tu vám také umíme ulehčit. Znáte to, jak čvachtáte vidličkou všechny suroviny, vidlička ohnutá, talíř poškrábaný a suroviny skáčou po lince? Umíme vyřešit. Pokud se vám jednotlivé suroviny nechtějí ani krájet, stačí je nasypat do drtiče. Doporučujeme však zvlášť, abyste neměli místo pomazánky kaši. Následně je pak lehce smíchá mixér s otočnou mísou. Dochutit, nazdobit a je hotovo.

Základní recepty přinášíme zde:

1/ zlatá česká klasika

      1. Základem jsou!? Nečekaně uvařená vajíčka natvrdo. Klasika oloupat a nakrájet.

      2. V tomto kroku už se nabízejí různé varianty. Někdo míchá s majonézou, někdo se sýrem, odlehčená varianta může být s tvarohem. Jsou známé i varianty, kde se kombinuje různý poměr třeba jogurtu a majonézy.

      3. A teď už dochucujeme. Zde na scénu opět nastupuje náš drtič, který vám nadrtí co je libo. K dochucení surovinami jsou oblíbené nasekané kyselé okurky, cibule či jarní cibulka. Pak už jen přidat hořčici (je na vás, která variace je pro vás top, jestli klasická plnotučná, hrubozrná, medová...), sůl, pepř. Pokud nemáte domácí vajíčka, jistě vašemu zdraví i barvě pomazánky pomůže špetka kurkumy.

      4. Jarní klasika si žádá jarní bylinku. A klasikou je v tomto případě pažitka, samozřejmě ideálně čerstvá.

      5. Pro ozvláštnění můžete použít cokoli dle chuti. Pomazánce můžete přidat grády papričkami jalapeňo nebo chilli. Pro větší exotiku dát místo pažitky koriandr. Pokud chcete ohromit návštěvu mezinárodním nádechem, skvělá je osvědčená variace bazalky a sušených rajčat.

      6. Vše už jen propojíte mixérem.

2/ Zdravá variace

      1. Základ jsou opět natvrdo uvařená vejce, oloupat a nakrájet.

      2. Místo majonézy ke spojení ingrediencí použijete dobře vyzrýlé avokádo. Jak píšeme výše, ideální je místo varianty čvachtám vidličkou použít drtič.

      3. K ozvláštnění je ideální použít nastrouhané jablko.

Avokádo jako pojítko můžete využít u všech receptů.

3/ Zeleninová variace

Připravíte si základní recept a přidáte libovolnou zeleninu dle vaší chuti. Všechny suroviny je dobré nasekat. Na vás už záleží, jestli úplně najemno nebo necháte hrubší strukturu. Do vajíčkové pomazánky se hodí prakticky cokoli od mrkve, celeru, přes papriku, rajčata, až po pórek nebo ředkvičky. Můžete různě kombinovat nebo přidat jen jedinou surovinu.

4/ Variace koření

Stejně jako si můžete hrát se surovinami, tak velkou možnost popustit uzdu fantazii máte i v koření. Díky koření můžete mít variantu pro děti, pikantní, můžete si také udělat gurmánský výlet s kari do Indie, variace bazalky do Itálie, koriandru a arašídů do Vietnamu. Také medvědí česnek je oblíbenou ingrediencí. Opravdu, fantazii se meze nekladou.

Přejeme příjemné připravování, užijte si kouzlo chutí a dobrou chuť.

Obrázek: Pexels

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565