Tajemství dobrého kompostu: Víte, že má příjemně vonět?

Pokud se vám výroba domácího kompostu daří, už to pro vás není žádné překvapení. Kvalitní a dobrý kompost příjemně voní jako čerstvá zemina. Kompostér vám jistě k dobrému výsledku pomůže, ale i v provizorních podmínkách můžete docílit skvělých výsledků. Jaké jsou základy pro vytvoření parádního kompostu. Hezky si je shrneme, není to nakonec vůbec těžké.

compost-g89c017b71_640

Jak snadno založit kompost

Přebytky z kuchyně a zelená tráva ze zahrady, podzimní listí, to všechno je základem výživné půdy - a byl by hřích toho nevyužít.

Najděte si vhodné místo na zahradě. Nikoliv prohlubně a místa, kde neproudí vzduch. Kompost musí mít vzduch. Nádoba či ohrádka, ve které budeme kompostovat musí mít otvory pro větrání. Jde nám o proces postupného tlení, nikoliv hnilobu, která by nastávala v příliš upěchovaném kompostu nebo hmotě bez přístupu vzduchu.

Co do kompostu patří, anebo co vršíme v přiměřených vrstvách a promícháváme, prohrabujeme a provzdušňujeme:

Mrtvé dřevo, piliny, hobliny, ale i větší větve zejména na dno kompostu, aby se zajistila cirkulace vzduchu ze spodní části.

Zelený odpad ze zahrady, posekaná tráva, plevel, listy, větve (nadrcené) apod...

Kuchyňský odpad (zelenina, ovoce, odřezky, zbytky čajů, kávová sedlina, slupky, skořápky od vajec)

Co do kompostu nepatří?

Mrtvá zvířata, výkaly masožravých zvířat, kosti z vařeného masa  (i když v menší míře se také rozložit mohou) a vůbec tepelně upravované zbytky (ačkoliv i tu platí, že v malé míře neuškodí, vyvarujte se ale většího vyhazování těchto zbytků do kompostu).

Urychlovač kompostu?

Přípravek, často na přírodní bázi, urychluje tlecí procesy v kompostu, omezuje zápach a dokáže zralost kompostu zkrátit až o jeden rok. Či jinak, jak se dočtete na návodu ke každému urychlovači. Zralý kompost bez těchto podpůrných procesů budete mít v průměru druhým až třetím rokem, s podporou urychlovače pak po roce až dvou, záleží na přesném složení kompostované masy. 

Provzdušnění, přehazování

Jednou za dva až tři měsíce kompost provzdušněte, přeházejte nebo jen prokypřete. Vzduch zrychlí procesy zrání a kompost vám bude opravdu příjemně vonět, což je známka, že v něm neprobíhají hnilobné procesy. 

Pokud je sucho, je vhodné kompost zalít, podpoříte tím práci všech žížal a tvorů, kteří se na rozkladu organického materiálu podílí.

TIP: Parádní kompostovač Keter mega 650 l pro vás máme s rychlým dodáním. 

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565