Vše o mletém masu: Které do čeho a jak jemně namlet?

Každý druh mletého masa má své použití, každý stupeň namletí ovlivňuje chuť. Výběr správného druhu masa pro umletí je pak základem úspěchu. Máme pro vás kompletní přehled, který pomůže vybrat ideální druh masa a stupeň jemnosti namletí pro různorodá jídla.

mlýnek

Hovězí maso je pevné a výrazné

Má výraznou chuť a pevnou strukturu, je však tvrdší a méně tuku. Zjemnit ho můžeme jemnějším umletím a namícháním zlehčujícího pojiva.

      • Jemně mleté: Ideální pro karbanátky (můžete je smíchat se sýrem, měkkou namočenou houskou nebo nastrouhanou zeleninou, dýní například), hamburgery, lasagne, boloňskou omáčku, tatarák.
      • Hrubě mleté: Vhodné pro chili con carne, burgery, sekanou, mleté maso pečené v alobalu nebo různé masové hrubé  kuličky, ale také se hodí do vývarů a polévek jakou součást zavářky.
 

Vepřové maso je tučné a nese chuť

Vepřové maso je tučnější a záleží na tom, z jakého kusu vepřového je. Jeho použití je téměř univerzální.

    • Jemně mleté: Skvělé pro karbanátky, vinné klobásky, sekanou, mleté maso do zeleninových směsí. Míchá se napůl s hovězím, ale třeba i s nevýrazným drůbežím, aby jídlo mělo výraznější chuť a bylo šťavnatě tučné.
    • Hrubě mleté: Vhodné pro přípravu masových klobás, ragů, mletého masa pečeného v troubě, nebo do rajské jako  pečené kuličky.

Kuřecí a krůtí maso je dietní, méně výrazné, ale jemné

Je nejjemnější, a pokud si ho nekoupíte hotové, musíte si ho většinou umlít doma. Řeznictví to běžně nedělají kvůli kontaminaci možnou salmonelou. Toto maso dobře umelete doma dobře i bez speciálního mlýnku, například v obyčejném sekáčku.

    • Jemně mleté: Výborné pro karbanátky, knedlíky, mleté maso do zeleninových směsí, dětských jídel nebo i vinné klobásky jsou s drůbežím masem mimořádně dobré.
    • Hrubě mleté: Skvělé pro pokrmy s těstovinami, do omáček nebo masových kuliček do polévky.

Jemnost mletí a její vliv na pokrm

Jemně namlet můžete maso vhodné pro pokrmy, kde má maso mít jemnou strukturu, jako jsou vinné klobásky nebo jemné karbanátky, kdy maso spojujeme s jiným jemným materiálem, například pečivem, ovesnými vločkami nebo strouhanou či namačkanou zeleninou. Hrubé mletí se používá pro pokrmy, kde je potřeba výraznější chuť a textura masa, jako jsou chili con carne, burgery, sekaná, ragů. Kde chceme cítit malé kousky masa.

TIP: Perfektní elektrický mlýnek na maso pro vás máme i na našem eshopu.

Mleté maso dochucujeme až těsně před přípravou, pokud nejde například o sekanou nebo recepty, kde je krátké odležení nutné.

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565