Raclette je tradiční švýcarské sýrové jídlo, jehož základem je speciální druh sýra, který se při ohřívání rozpouští a vytváří lahodný, táhnoucí se sýr. Lákavé na opečené chleby, bagety, dušenou i grilovanou zeleninu.
Jak se raclette připravuje?
Speciální sýr z pasterovaného kravského mléka, jeho název zhruba znamená „škrábací sýr“ si při vlivu vysoké teploty drží konzistenci krémovou až tekutou.
Pokud ho nemáte, můžete ho nahradit i podobnými sýry z našich luhů a hájů: například Romadur, Niva, Madeland apod… Pravý raclette chutná oříškově a velmi jemně.
Raclette se krájí na pláty a umístí se pod speciální ohřívač (nebo pod gril do trouby), kde se postupně roztápí. Začne-li se na něm dělat zlatavá kůrka, je hotovo. Seškrábněte ho na bagetku, chléb či zeleninu.
Co se k raclette podává?
- Brambory: Nejčastější přílohou jsou vařené nebo pečené brambory.
- Ovoce a pochutiny: Okurky, cibule nebo nakládané papriky, olivy skvěle doplní chuť sýra. Skvělé je i ovoce, vyzkoušejte cukrový i vodní meloun, nebo jablíčka či hrušky.
- Uzeniny: Šunka, salám nebo klobása dodají pokrmu další chuťové nuance a doplníte tak skvělé grilování nebo mísu pečeného masa.
- Chleba: Křupavý chleba, opečené bagetky se hodí k namáčení do rozpuštěného sýra.
Přílohy, které vytvoří stále nové a nové jídlo
S roztékanými sýry si vystačíte na mnoho večeří nebo lehkých obědů. O grilování jsme již mluvili.
Topinky a bagety jsou další stálicí, kterou můžeme navíc ozvláštnit třeba masovými pomazánkami: Věděli jste třeba, že na topinky je skvělá i směs na špagety? A na to sýr…
Jaké víno k raclette?
Podle odborníků se nejvíce hodí svěží bílé víno, které má velký obsah kyselin. Odlehčené víno se volí proto, že rozpékaný sýr se řadí k těžkým jídlům.
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.