Vajíčka a božské sváteční pomazánky z nich!

Božská vajíčková pomazánka! Stačí jen pár ingrediencí, trošku šikovnosti nebo úplně nový nápad a na světě je hit slavnostního pohoštění. A přitom je základem jen jednoduché vařené vajíčko. Pozor, uvařené tak, aby žloutek zůstával vláčný a měkký. Je to základ dobré chuti.

avocado-1821778_640

NEPŘEVAŘOVAT: S převařeným, světlým a drolivým žloutkem už tu lahodu nevytvoříme a také samotná pomazánka bude tuhá či drolivá.

Jak takové dobré vajíčko uvařit? Přiveďte vodu s vajíčky k varu, nechte 1 - 2 minuty. Pak vypněte plamen a nechte 10 minut dojít. Prudce zchlaďte a vajíčka oloupejte.

Nebo ještě lépe, použijte některý z našich vařičů vajec a budete to mít úplně bez starostí!

 KLASIKA s hořčicí a máslem

Vajíčka smícháme s jogurtem, pomazánkovým máslem, žervém nebo máslem a dochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Všeho dle chuti a pro lepší efekt můžete celou pomazánku vymixovat nebo vyšlehat do jemnosti.

TIP: Z této kategorie je i ta nejjemnější ze všech, tvořená jen vařenými žloutky a našlehaným máslem.

AVOKÁDOVÁ

Vařená vajíčka můžete také vyšlehat s měkoučkým zralým avokádem a dochutit stejným způsobem jako klasickou pomazánku.

TIP: Dobré je do ní nakrájet nadrobno jablíčka, vznikne zajímavá struktura.

KURKUMOVÁ

Žlutá kurkuma láká svou barvou, ale i chuť se k vajíčkové pomazánce hodí. Přidáte-li do pomazánky nadrobno nasekané oříšky (které zbydou třeba z pečení vánočního cukroví), bude žlutá pomazánka o to lepší!

ČERVENÁ A ŘEPOVÁ

Vajíčko si také dobře rozumí s červenou řepou. Navíc dodá krásně růžovou barvu. Nastrouhajete trošku vařené (nebo i syrové) červené řepy do klasické vajíčkové pomazánky. Chuťově se do takové kombinace pak hodí například řeřicha (nebo výrazný česnek)

PAPRIKOVÁ

Červená sušená paprika také výrazně změní chuť klasické pomazánky, ale doslova divy udělá najemno nakrájená šťavnatá červnená baculatá paprika. Křupadá, šťavnatá pomazánka už pak nepotřebuje žádné jiné dochucování.

Jak dlouho vydrží vajíčková pomazánka?

Uchovávejte ji vždy v lednici,  při teplotě do 4 °C v uzavřené nádobě. Spotřebujte nejlépe do 24 hodin, v pořádku ale vydrží i 48 hodin.

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

 

 


 

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565