Tak trochu linecké těsto: ano, to patří mezi ty univerzální a stává se vítězem, chceme-li při jednom hnětání udělat více chuťových variant. A jen s pár obměnami z něj můžete vytvořit další příchutě, naplnit nejrůznějšími krémy, polít chuťově intenzivními polevami nebo potáhnout marcipánem.
Recept na nejlepší univerzální těsto:
215 g hladké mouky
150 g másla
60 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžíce smetany nebo kondenzovaného mléka
Těsto zpracujeme a podle potřeby (nebo si těstíčko rozdělte na více dílů a do každého zapracujte rovnou něco nového) přidáme:
- Lžíci mletých ořechů nebo mandlí či pistácií
- Lžičku nastrouhané citronové kůry
- Lžičku kakaa
- Lžičku instantní kávy
- 1 pistáciový nebo banánový puding (je to suchá a nasákavá ingredience, tak přidejte ještě dle potřeby mléko nebo smetanu a asi lžíci tuku navíc)
V každém případě pak můžete jemně doladit množství mouky nebo tekutiny dle toho, jestli se těsto příliš nevysušilo. Vždy záleží i na kvalitě kakaa nebo suchosti oříšků. Některé nasákají více, některé méně. Pamatujte však na to, že těsto jen dochucujeme.
Hodí se na vykrajování, ale i na vtlačování do formiček.
A pak už můžeme kouzlit s náplněmi a polevami.
TIP: V naší nabídce mixérů a hnětačů si můžete vybrat toho nejlepšího společníka za nejnižší cenu.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.