Tlakový hrnec je stále in! Nejen na super vývar

Tlakový hrnec je stále dobrým pomocníkem, nebo je už přežitkem? Rozhodně má stále co říct a výrobci se snaží neustále jeho funkce vylepšovat, takže dnešní se už nedají s těmi z jejich první generace srovnávat. Takže se ho už vůbec nemusíte bát a užít si jeho hlavní výhodu – přípravu jídla zkrátí až o dvě třetiny!

soup-2730411_640

Velmi zjednodušeně řečeno jde o vaření ve vodě, páře a tlaku, čímž se zvyšuje teplota a urychluje var. Uvaříte v nich guláš, rýži, brambory nebo tolik vychvalovaný vývar. Rýži tu uvaříte za pět minut, hovězí maso za hodinku. Paráda! Moderní hrnce nových generací mají spoustu pojistek, které zajistí, že vaření, ale i manipulace s hrncem je bezpečné. Některé typy hrnců mají i rošt, takže můžete vařit v podstatě na páře.

A jak na ten nejlepší vývar?

Už dávno není vaření v tlakovém hrnci jen o mase a vývarech, použití je skutečně široké pro všechny typy jídel, ale dobrý vývar je prostě výzvou. Kuchaři sice nedají dopustit na pomalé vaření v klasickém hrnci, ale v papiňáku můžete využít nejen kratšího času na přípravu, za hodinku máte v podstatě hotovo, ale také schopnosti udržení chutí a vůní ingrediencí v hrnci. Hodí se tedy na silné vývary ze zeleniny, koření, bylinek a masa, u kterého chcete, aby si zachovalo část své chuti a využíváte ho nejen do vývaru, ale i třeba na přípravu dalších jídel.

A my vám poradíme, čím vším můžete takovou zeleninovo-masovou směs vylepšit:

  • Bobkový list (dodá temnější masovou příchuť)
  • Kousek misa nebo tamari omáčky (zvýrazní masovou chuť)
  • Rozmarýn (přidá vůni lahodící zejména s hovězím masem)
  • Čajovou lžičku octa (zabrání zákalu vývaru, protože v tlakovém hrnci nemáme možnost pečlivě sbírat pěnu)
  • Zázvor, kardamon, bazalka, nové koření, špetka kurkumy
  • Madeira (sherry víno), nebo sladké rýžové víno (dodá navinulost)
  • Plátek citronu

TIP: Tlakový hrnec využijete nejen na vaření, ale i na zavařování, přípravu marmelád a džemů, dětských přesnídávek a lze v něm také sterilizovat lahvičky nebo potřeby pro miminka.

NEPŘILNAVÝ POVRCH? Super!

Nemusíte vybírat jen z nerezových klasických modelů. Některé tlakové hrnce mají i nepřilnavý povrch nebo různé vychytávky ohledně ovládání: Některé lze ovládat jen jednou rukou, což je v kuchyni opravdu nedocenitelná vlastnost.

Vybírejte takový, který lze použít jak na plyn, elektriku i indukci. Všestrannost se cení.

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565