!!! AKCE !!! Až do odvolání cena dopravy na výdejní místa Balíkovny jen za 59,- Kč a to včetně dobírky ! Lze použít jen u zboží do 15 kg hmotnosti.

Skvělý jahodový džem! S mátou, rebarborou nebo hřebíčkem?

Jahody jsou v plném proudu a ty nejvyzrálejší mají skončit v džemu na zimu. Nemusíme se ale omezovat jenom na čisté jahody, stačí pár experimentů a zjistíte, že jahody si báječně rozumí s mnohými jinými příchutěmi, které udělají z džemu nadpozemský zážitek.

Máme pro vás pár tipů, ale nejprve si řekneme něco o nejčastějších úskalích vaření jahodových džemů.

Jahody jsou totiž pro „džemování“ trošku potvůrky proradné. Náchylné především k plísni a k ne úplně kvalitnímu rosolovatění. Co s tím?

strawberry-jam-1329431_640

Pravidlo číslo JEDNA: Mějte jahůdky vždy pěkně vyzrálé

Nedostatečně zralé jahody (pozor na zelené konce) téměř na sto procent způsobí pozdější plíseň. Nehledě na nevýraznou chuť. Jahody do džemu patří jen ty nejlepší a nejvoňavější.

Pravidlo číslo DVĚ: Čím sušší, tím lepší

Pěkně šťavnaté jahody lákají, ale je-li drť příliš vodnatá, špatně se zahušťuje a musíte použít více želírovacího přípravku. Nejlepší džemy jsou z jahod, které jsou pevné, ale hodně masité, nikoliv vodnaté.

POZOR: Hydroponicky pěstované jahody mají vyšší obsah vody, takže pozor na to a nebojte se přebytečnou šťávu i odlít a spotřebovat jinak.

Pravidlo číslo TŘI: Převelice čisté a vyvařené sklenice

Znovu jsme u plísní a nečistot. Skleničky, víčka a vše, co přijde s džemem do styku musí být vymyto, vyvařeno a nejlépe je dávat džem do horkých, suchých právě vyvařených a vyhřátých sklenic. Nejlépe je vysušíme a vyhřejeme v horké troubě.

Základní recept na JAHODOVÝ DŽEM:

1 kg jahod

900 g cukru (může být i hnědý, třtinový)

Želírovací přípravek

Jahody rozmačkáme do hrnce, povaříme, přidáme postupně cukr, rozvaříme a přidáme želírovací přípravek, u kterého postupujeme podle jednotlivých návodů.

A nyní pár tipů na džemové kombinace:

JAHODY A MÁTA

Co dvě hrsti jahod, jeden lístek máty peprné. Skvělá kombinace, která dodá jahodovému džemu svěžest a jiskru. Doporučujeme přidat do hrnce i pár koleček citronu, což projasní jahodám barvu.

JAHODY A REBARBORA

Oblíbená kombinace. V receptu jen změníme poměr ovoce a přidáme o něco více cukru – podle chuti. Jednu třetinu jahod vyměníme za rebarboru.

JAHODY A HŘEBÍČEK NEBO SKOŘICE

Vyzkoušejte si, jaké koření bude jahodám slušet. Jak hřebíček, tak skořice dodávají skvělou sváteční vůni a když džem maximálně zahustíte, uplatní se v této úpravě i do slaných pokrmů (náhradou za brusinkový kompot), nebo na vánoční cukroví či do dortů.

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

 

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení