Spojený ho máme především s čajem, tak se uplatní i pro jakékoliv jiné nápoje. A chystáte-li malou oslavu, pomůže dvojnásobně. Stává se nápojovou horkou samoobsluhou.
První samovar se objevil v roce 1778 v Tule, v hutích na Urale, je to tradiční ruský předchůdce moderních výrobků a dodnes je velmi oblíbený. Není to jen „spotřebič“ k ulehčení přípravy čaje, ale je i symbolem pohostinnosti, blahobytu a pohody v domě.
Pro návštěvy je to ukazatel, že o ně bude dobře postaráno. Pro paní domácí je to symbol její vlastní pohostinnosti, proto jsou některé samovary opravdu zdobné a okázalé.
Víte, že...
...kdysi se používal i jako Trojský kůň, ukrytý odposlech skrýval darovaný samovar? Tajné služby s tím mají mnoho zkušeností!
Klidně, může se stát.
Ostatně tato kauza rozpomněla čtenáře slavného románu 1984 od George Orwella na údaj, že namísto Velkého bratra dohlíží na lidi v Rusku Velký samovar.
Doufáme, že samovar od nás na vás nebude dohlížet.
A když už, tak jedině s péčí o to, abyste měli dostatek teplých nápojů.
Na svařené víno, kávu nebo jiné horké nápoje
Samovar je nerezová a dekorativní věcička, která je multifunkční, to znamená, díky němu připravíte čaj, kávu, svařené víno nebo jiné horké nápoje.
Velkou výhodou je kapacita. Nádoba má objem 3 l a konvice z nerezové oceli má objem 1 l. Jaké horké tekutiny, vodu, nebo již hotové nápoje, do každé nádoby dáte, je už zcela na vás. Tradičně se dolů dává horká voda k přípravě čaje z čerstvých usušených lístků (tradiční je gruzínský čaj) a nahoře se může hřát konvice s kávou.
Ovšem, když budete mít společnost na horách, klidně se dole může hřát svařák a nahoře hruškový džus.
Právě společenské události a sešlosti více lidí vám samovar ulehčí. Pak vám zbyde více času na vyrábění jiných dobrot, třeba domácí pizzy, chleba nebo jiných laskomin, kterými potěšíte jazýčky svých blízkých.
Nakonec samovaru si při jeho práci nemusíte vůbec všímat, veškeré jeho funkce jsou nastavitelné, přístroj pracuje sám a hosté se také obsluhují sami.
Pro zimní období je nádherná jen ta představa. Kus domácího chleba, pečené maso a horký čaj nebo svařené víno ze samovaru, co říkáte?
Další tipy, které umocní velkolepost samovaru:
- fondue přístroje talířky s rozpečenými krémovými sýry, opečené kostičky chleba, houstiček
- horká pečená masa a směsi, guláše, kotlíky z multifunkčních hrnců
Nápoje lze ohřívat i znovu převářet
TIP: Náš model nerezového samovaru má vestavěnou regulaci teploty. Nápoje lze ohřívat, ale také znovu převařovat.