Jak vznikne z krystalu cukru vata?

Růžový obláček sladký jako med. Kdo by nemiloval cukrovou vatu. Můžete si ji doma udělat, kdy chcete. My přesně víme, jak na to. Také vám prozradíme, jakým způsobem z krystalku cukru vzniká kus vatičky…

vata

Aby se cukrová dobrota mohla rozplývat na jazyku, je třeba nejprve vyrobit z krystalku cukru vatu.

I vy si to můžete zkusit doma, máme pro vás totiž skvělou nabídku výrobníků cukrové vaty.

Doporučujeme například výrobník cukrové vaty APT AG-137-B.

Tento praktický a cenově dostupný pomocník je ideální do domácnosti i na menší akce, oslavy narozenin a dětské dny.

Krok 1.: Nasypeme cukr do výrobníku

Do výrobníku vaty nasypeme krystalky cukru. Nejspíše použijeme klasický bílý cukr, ale můžeme i ochucený, obarvený. Ten koupíme v obchodě v sáčku, zhruba někde vedle sirupů a šťáv.

 Krok 2.: Cukr se taví!

Ve středu přístroje, někdy se také říká v hlavě výrobníku, se cukr začne tavit. Vytvoří se z něj hustý sirup. Hlava se  začne rychleji otáčet.

Krok 3.: Vznikají provázky

Jakmile se hlava výrobníku s roztaveným cukrovým sirupem začne otáčet, tak odstředivá síla začne vytláčet sirup malými otvory na okraji hlavy.

Vytlačený sirup se začne v chladnějším prostředí okamžitě srážet a tuhnout. Vznikají oblaka vaty!

Jak vznikl příběh výrobníku cukrové vaty?

Lidem se stále nedařilo potáhnout cukrový sirup do hebké jemnosti. Až v roce 1897, kdy spojili síly zubní lékař William Morrison a cukrář John C. Wharton. Společně vytvořili stroj, který už byl kvalitním předchůdcem dnešních výrobníků. Tito dva muži začali prodávat nejen cukrovou vatu, ale i přístroje. Ty potom další vynálezci vylepšovali do dnešní podoby.

Nepřekvapí, že prvotní cukrové vaty byly bez příchutě a z surového nebo bílého cukru.

Vyberte si svoji barvu

Dostupný je hned v několika barvách, například modrý, nebo růžový, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe zapadne do vaší kuchyně nebo tematické oslavy.

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565