Růžový obláček sladký jako med. Kdo by nemiloval cukrovou vatu. Můžete si ji doma udělat, kdy chcete. My přesně víme, jak na to. Také vám prozradíme, jakým způsobem z krystalku cukru vzniká kus vatičky…
Aby se cukrová dobrota mohla rozplývat na jazyku, je třeba nejprve vyrobit z krystalku cukru vatu.
I vy si to můžete zkusit doma, máme pro vás totiž skvělou nabídku výrobníků cukrové vaty.
Doporučujeme například výrobník cukrové vaty APT AG-137-B.
Tento praktický a cenově dostupný pomocník je ideální do domácnosti i na menší akce, oslavy narozenin a dětské dny.
Krok 1.: Nasypeme cukr do výrobníku
Do výrobníku vaty nasypeme krystalky cukru. Nejspíše použijeme klasický bílý cukr, ale můžeme i ochucený, obarvený. Ten koupíme v obchodě v sáčku, zhruba někde vedle sirupů a šťáv.
Ve středu přístroje, někdy se také říká v hlavě výrobníku, se cukr začne tavit. Vytvoří se z něj hustý sirup. Hlava se začne rychleji otáčet.
Krok 3.: Vznikají provázky
Jakmile se hlava výrobníku s roztaveným cukrovým sirupem začne otáčet, tak odstředivá síla začne vytláčet sirup malými otvory na okraji hlavy.
Vytlačený sirup se začne v chladnějším prostředí okamžitě srážet a tuhnout. Vznikají oblaka vaty!
Jak vznikl příběh výrobníku cukrové vaty?
Lidem se stále nedařilo potáhnout cukrový sirup do hebké jemnosti. Až v roce 1897, kdy spojili síly zubní lékař William Morrison a cukrář John C. Wharton. Společně vytvořili stroj, který už byl kvalitním předchůdcem dnešních výrobníků. Tito dva muži začali prodávat nejen cukrovou vatu, ale i přístroje. Ty potom další vynálezci vylepšovali do dnešní podoby.
Nepřekvapí, že prvotní cukrové vaty byly bez příchutě a z surového nebo bílého cukru.
Vyberte si svoji barvu
Dostupný je hned v několika barvách, například modrý, nebo růžový, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe zapadne do vaší kuchyně nebo tematické oslavy.