Jak mrazit víno (pro kulinářské účely)

Patříte mezi ty, kteří otevřou láhev vína, přidají víno do jídla a se zbytkem nemají problém? Pak tohle nebude článek pro vás. Ale jestliže se jen ztěžka odhodláváte k otevření lahve pro kulinářské účely, protože co s tím zbytkem, nešel by zmrazit?, pak je toto článek přesně pro vás.

white-wine-gfbe30599c_640

Otázka zní, jak dlouho vůbec lahev vína vydrží svěží po otevření?

Velmi kvalitní vína vydrží zazátkovaná i několik dnů, ta méně kvalitní začínají měnit chuť už velmi brzy po otevření a druhý den už rozhodně chutnají jinak (hůře) než první den. Takže týden otevřené víno v lednici je sice možné, ale poslední dny už to není zrovna růžový zážitek. Zátky, které jsou vzduchotěsné (gumové, přilnavé, pracující na principu podtlaku) dokáží výrazně prodloužit životnost vína v lednici.

Pokud ale chcete uchovat víno pro kulinářské účely, jde ho zmrazit, například v kostkovači na led?

Ano, je to možné - ale musí nám být jasné, že na chuti víno trochu utrpí. Pro kulinářské účely to ale nemusí tolik vadit. A rozhodně pár kostek do zásoby dobrého vína je lepší než velmi špatné čerstvé víno. Základní chuť vína je totiž zmrazením uchována.
I tady ale platí, že nepoužívejte pro vaření víno, které vám nechutná ani pro prosté pití. Jídlo byste si zkazili.

Dlouho dušená jídla a masa - lze použít i nižší kvalitu, protože chuť vína se do jídla zavaří, zapeče a zhutní.

Lehce dušené a svěží pokrmy - použijte kvalitní, protože chuť vína bude velmi cítit ve své syrové podobě.

Jaké víno rozhodně nepoužívat?

- s vadami chutě a vůně (myšina, plíseň, octovatění, vůně po korku)

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565