Jak efektivně naplnit mrazák

Jak správně naplnit mrazák, aby fungoval co nejvíce efektivně. My se ale zamyslíme i nad efektivním a prostorově úsporným ukládáním potravin. Opakování je matka moudrosti. Když budete důsledně zaplňovat každičký kousek prostoru, snížíte tím i spotřebu mrazničky. 

box-5748776_640

PEČIVO

Mrazit můžeme bez obav běžné pečivo, stejně jako pečivo sladké (řezy, buchty, dorty). Ty ukládáme do vzduchotěsných krabiček, ve kterých se nepomačkají a ještě lépe, jsou-li pečlivě zabalené.

Chléb můžete zamrazit i již předem nakrájený (i když celý bochník méně vysychá).

ZELENINA

Zelenina se nejlépe mrazí v krabičkách nebo dobře vytvarovaných sáčcích. Naskládejte ji potom do mrazáku tak, aby zaplňovala každičké místo. Uvádí se často jeden tip – nakrájenou zeleninu nejprve předmrazit a až potom sesypat do sáčků. Zůstane tak sypká a nemusíte ji pracně odlamovat jako v případě, když zamrazíte vlhkou čerstvou zeleninu a ona přimrzá k sobě.

Blanšírování je také způsob, jak mít kvalitnější zamrazenou zeleninu. Krátké spaření v horké vodě pomůže vyššímu zachování vitamínů. Aby zelenina byla světlejší (květák, brokolice) lze do horké vody přidat trošku octa.

OVOCE

Bobule (borůvky, brusinky, jahody, maliny, ostružiny) je vhodné mrazit v sáčcích předmrazené, nelepí se.

Jablka, hrušky a podobné ovoce se mrazí těžko, většinou zhnědne a je kašovité. Z tohoto ovoce je lépe dělat rovnou mrazenou mixovanou dřeň. Švestky a meruňky naskládejte úsporně do krabiček a sáčkem rozdělte na jednotlivé porce, snáze se pak budou oddělovat.

TEKUTÉ POTRAVINY

 Polévky, guláše, směsi a omáčky je nejlépe mrazit v odpovídajících nádobách, ideálně čtverhranného tvaru. Pokud je nemáte, vlijte jídlo do hranaté krabičky vystlané sáčkem pro mrazení a nechte zmrazit. Kostku pak snadno vyjmete a  uložíte samostatně. A navíc, dobře se pak i rozmrazují přímo v hrnci.

MASO

Tučné maso má kratší trvanlivost – 4 měsíce. Libovější pak 6 měsíců. I maso můžete vytvarovat tak, aby se ho do mrazáku vešlo co nejvíce. A hlavně, dobře si jej popište.

TIP na vakuovačku, která udrží jídlo před  mražením ve vzduchoprázdnu, prodlouží tak jeho trvalivost minimálně dvojnásobně.  

Obrázek: Pixabay

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

Máte otázku? Kristýna Vám poradí.608 873 565