Horkovzdušná fritéza je skvělou alternativou k dobrým křupavým pochoutkám, ale někdy zatoužíme po té plné a tučné chuti a klasickému smažení se nevyhneme. Jaký olej nebo tuk je na smažení ideální? Rovnou prozradíme, že jde o olej řepkový nebo o živočišný tuk sádlo, které oba mají vysoký bod, při kterém snáší vysokou teplotu bez přepalování.
Důležitý bod ZAKOUŘENÍ
Je to teplota, při které začne olej kouřit. Tato teplota je u různých druhů olejů jiná a je právě tou chvílí, kdy se olej začíná tzv. pálit a vznikají v něm škodlivé látky. Při delším smažení na oleji za tímto bodem zakouření se olej stává tmavším a přepáleným.
Slunečnicový olej
Je nejoblíbenější a často používají právě na smažení. Není ale příliš stabilní a při jeho vysokém zahřívání vznikají škodlivé látky. Zato je velmi vhodný pro krátké restování nebo do salátů, majonéz apod., protože obsahuje množství zdravých látek. V tomto směru se vyrovnává i olivovému oleji, zejména, jde-li o slunečnicový olej zastudena lisovaný ( ten má kouřový bod pouze 110 °C, takže se pro smažení nehodí vůbec).
Řepkový olej
Snáší velkou tepelnou zátěž a pro smažení v domácích podmínkách je velmi vhodný. Pro smažení na pánvi určitě, pro fritování je vhodný na několik použití (5 - 10), záleží na množství fritovaného pokrmu a době i míře rozpálení. Má dobrou stabilitu, při jeho nahřívání nevznikají ve velké míře škodlivé látky.
Ghí máslo
Přepuštěné máslo má kouřový bod na 210 °C, zatímco běžné máslo na 170 °C (a tak se hodí maximálně na rozpuštění a ochucení pokrmů). Na přepuštěném másle můžete oživit chuť již smažených pokrmů při ohřívání, na běžné smažení se nehodí.
Sádlo
Sádlo se na lehké smažení na pánvi hodí asi nejlépe. Nesmažte však dlouho, protože se při velmi vysokých teplotách také rádo přepaluje. Sádlo se hodí na lehké, pomalé smažení.
Zatoužíte-li po efektivním a rychlém fritovač, máme pro vás tip na Horkovzdušnou fritézu MaxxMee, která pracuje s naprostým minimem tuku.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.