!!! AKCE !!! Až do odvolání cena dopravy na výdejní místa Balíkovny jen za 59,- Kč a to včetně dobírky ! Lze použít jen u zboží do 15 kg hmotnosti.

Domácí sýr: Máme pro vás sýrovar!

Máme pro vás sýrovar! S ním bude výroba domácího sýru hračkou, na vás zůstane jen jediný úkol, který se může zdát složitý, ale  i s tím vám poradíme: sehnat si nehomogenizované mléko, protože to je základ úspěchu. A povíme si základní recept i to, že existuje spousta postupů, z nichž si teprve musíte vybrat ten, který vám nejvíce vyhovuje. Nebo si vybrat sýrovar.

sýrovar

Nehomogenizované mléko: supermarkety, farmáři i soukromníci

Zatímco dříve se nehomogenizované mléko, ze kterého se sýr tvoří úžasným způsobem a lehce, dalo sehnat pouze u soukromých farmářů, dnes se trh přizpůsobil a najdete ho také v supermarketech mezi čerstvými tučnými mléky, na rozvozových eshopech nebo v prodeji u farmářů.

Poznáte ho podle vrstvy smetany, která se tvoří na povrchu mléka.

Nehomogenizované mléko má neporušené tukové molekuly, takže dobře reaguje na procesy spojené s tvorbou sýra. Mléko homogenizované je jednoduše řečeno rozmixované tak, že tukové molekuly jsou miniaturní (tudíž jsou rozloženy v celé tekutině a nesráží se na povrchu) a s takovým mlékem jsou pokusy o sýr rizikem. Ale například jogurty lze z homogenizovaného mléka udělat docela v pořádku, sražené sýry nelze.

Obecný postup při výrobě domácího sýru (typu cottage), ať tedy víte, do čeho jdete!

1 litr mléka plnotučného nehomogenizovaného

3 - 4 lžíce octa

sůl, bylinky

Mléko ohřejeme na teplotu 80 °C, nesmí se vařit. Správná teplota je ve chvíli, kdy začne tvořit pěnu po kraji hrnce a začíná vonět. Do teplého mléka jemně vmícháme postupně ocet a mléko se začne srážet, odděluje se žlutá syrovátka a budoucí sýrová hmota. Vše pak přecedíme, dáme do plátýnka a necháme vykapat (pro tvrdší sýr), nebo vymačkáme, osolíme a máme tvarohový sýr typu cottage. Doplníme bylinkami dle chuti.

Domácí výroba sýrů může být různá, jsou recepty, které používají jogurt, zakysané smetany, místo octu syřidlo živočišné, nebo jiné postupy. V tom je sýrovar úžasný, že mnohé činnosti zjednoduší (například ohřívání mléka přesně na danou teplotu a přednastavené programy). Je to malé dobrodružství, které voní mlékem a radostí z vlastního kvalitního sýra.

To jsou obecné zásady pro výrobu sýra: pokud vás ovšem zaujal pomocník sýrovar, pak se můžete podívat nejen na stránku samotného sýrovaru Ariete 615 B Cheese, ale najdete tam i video, které vám osvětlí, jak se s ním jednoduše pracuje.

Výrobník má 6 přednastavených programů: klasický sýr, rychlý sýr, veganský sýr, mozzarella, klasický jogurt a řecký jogurt.

Díky speciálním vlastnostem vyprodukuje z 2 l mléka až 1/2 kg domácího sýra. 

 

Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.

aaa-facebook_final_pruhled

 

 

Máte otázku? Lucie Vám poradí.608 873 565

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení