Strojek na těstoviny pořád zahálí? Nebo milujete čerstvé těstoviny a chcete znát recept na jednoduché těsto, které se vždy povede? Nakonec stačí jenom váleček a nůž a máte parádní těstoviny podle svého gusta.
S šikovnýma rukama vám nepomůžeme, ale s těstem ano.
Tady je recept na těsto, které se vždy povede:
100 g mouky (semolinové, mixované) = 1 středně velké vajíčko (60 – 65 g) pokojové teploty
Mouku vysypeme na rovnou plochu a do středu uděláme důlek. Do něj vyklepneme vajíčka v poměru jedno vejce na 100 g mouky. Lehce vidličkou promícháváme, můžeme přisolit (nebo přidat bylinky). Těsto postupně začneme zpracovat rukama do kuličky, prohnětávat by se mělo min. 15 minut.
Poté ho necháme 30 minut odpočinout v chladnu tak, aby neoschlo.
A je hotovo. Do stroku, na krájení… k čerstvému vaření i na sušení!
TIPY pro výrobu domácích těstovin:
- z celozrnné mouky budou těstoviny hrubší, budou více sát a budou mít oříškovou příchuť
- nemáte-li semolinovou mouku, nejvíce podobná jí je hladká 00 pšeničná
- vajíčko i mouka mají mít stejnou (pokojovou) teplotu
- sůl není třeba, solí se až voda, ve které se těstoviny vaří
Domácí těstoviny se vaří zhruba 3 - 10 minut podle síly a velikosti.
A tip na strojek na těstoviny.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.