Jakým způsobem vznikají nealkoholická vína? Těch možností je několik a už dávno neplatí, že nejsou dobrá. Víno bez alkoholu můžete koupit pod názvy: nealkoholické, nízkoalkoholické, dealko nebo nealko. Správný název podle výrobního procesu ale je DEALKOHOLIZOVANÉ VÍNO.
O víně bez alkoholu se dokonce říká, že v sobě snoubí nulovou zátěž alkoholu, ale o to větší zdravotní ozdravné benefity, které víno poskytuje (obsah fenolů, resveratrolu a antioxidantů). A hlavně - má méně kalorií.
Podle zákona je nealkoholické víno nápoj, který nemá vyšší obsah alkoholu než 0,5 %. Obsah zbytkového cuku by neměl převýšit 75 gramů na litr.
Jaké jsou metody odalkoholizování vína?
Vakuová extrakce: z vína se šetrně vypařuj a odchází alkohol. Nevýhodou je, že společně s ním díky teplu odchází i část aromatických látek z vína.
Dvoufázová vakuová extrakce: vynález z Austrálie. V první fázi se odebírá z vína aroma, které se uchová. Poté stejnou metodou alkohol a aroma se do vína posléze vrací.
Buněčná osmóza: tento druh filtrace je teprve ve fázích zkoušení.
Výhody nealkoholového vína?
Zaměříme-li se na chuťové výhody, tak rozhodně spatříme nealkoholické víno jako zajímavého partnera pro víkendové večery. Kvalitní nealkoholické víno má výraznou chuť - a zarazit vás nemusí ani jeho vyšší cena srovnatelná s dobrým vínem, protože k výrobě nealko vína se musí používat víno z výrazných hroznů, kvalitní, jelikož chuť je vyčištěná, nepřekáží v ní štiplavost alkoholu, lépe tak vynikne skutečná ovocná vůně i chuť vína.
A jestli si rozhodnete udělat sbírku nealko vín, tak prosím, nabízíme vám parádní stojan na vína.
Obrázek: Pixabay
Zajímají Vás informace ze zákulisí našeho obchodu, tipy jak ušetřit na běžných výdajích a být tak bohatší, nebo jen rádi soutěžíte? Sledujte náš Facebook.